Hoe werk ik met kleine kinderen?

Ik weet uit ervaring dat het belangrijk is om te zorgen dat een kind zich geen ‘geval’ gaat voelen. Als een kind van de ene dokter naar de andere hulpverlener is geweest vind ik het meestal geen goed idee om het ook nog eens hier te laten komen. Er is een veel eenvoudiger oplossing: ik test dan met een plukje haar en een foto van het kind. Als ik niets kan doen, weet het kind niet beter of er is niets gebeurd, het hoeft zich niet schuldig te voelen over de teleurstelling die dan bij de ouders ontstaat.

Test ik ook huisdieren?

Zeker, met veel plezier en vaak goed resultaat. Honden en katten met vachtproblemen, darmproblemen, allergieklachten en auto-immuunproblemen zijn vaker te helpen dan mensen denken. Ik test dan met een plukje vacht en een foto van de hond of kat, ze hoeven er niet voor naar mij toe te komen.

Maar ook hier geldt weer: het werkt niet altijd!