Is iedereen altijd te helpen met deze methodes?

Was dat maar waar! Er zijn mensen bij wie ik geen enkel resultaat boek, wat ik ook doe of probeer. Gelukkig weet ik dat meestal vrij snel, zodat de ergste teleurstellingen voorkomen kunnen worden, soms al bij het maken van de afspraak. Vandaar dat ik eerste afspraken graag telefonisch maak, omdat ik het aan de stem vaak al kan voelen.

 

Waarschuwing:

Wat ik doe, heeft niets met toveren te maken. Zonder iemands actieve medewerking is genezing of verbetering niet, of in ieder geval bijna niet, mogelijk. Ik kan iemand niet beter dwingen.

De meeste mensen zien een dokter of hulpverlener nog steeds teveel als ‘degene die je beter maakt’. Als er sprake is van een klacht die met medicijnen verholpen kan worden klopt dit een enkele keer ook wel. Maar in de meeste gevallen niet, dan moet de patiënt of cliënt zelf de schouders eronder zetten en actief meewerken – dat moet bij de dokter en dat moet ook bij mij.

Hoe lang duurt het gemiddeld voordat iemand zich beter gaat voelen?

Dat verschilt heel erg. Sommige mensen zijn na twee consulten al een heel eind op weg, anderen doen er langer over. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de klachten zelf, maar ook met de samenwerking en de snelheid waarmee iemand leert wat hij zelf kan doen om de verbetering vooruit te helpen.