Huidprobleem

Het is dat ik niet van flauwe grapjes houd, maar toen de man zijn zonnebril afzette leek hij nog het meest op een reuzenpanda. Om zijn ogen, op zijn oogleden, overal zaten donkerbruine korsten. Het deed flink pijn, hij had moeite om zijn ogen goed open te houden.

Tijdens het gesprek bleek dat hij deze problemen had sinds hij verhuisd was en was gaan samenwonen. Veel factoren om te testen dus: nieuw huis, nieuwe eetgewoonten, nieuwe stoffen om in te ademen.

Een paar testen later heb ik het gevonden: vitamine C en citrusvruchten. Hij kan het niet geloven: dat is toch juist heel erg goed voor de mens? Jaaa – als je er tegen kunt wel. We spreken af dat hij vier weken lang alle citrus en vitamine C-preparaten laat staan. Ik test en schrijf hem een ander voedingssupplement voor om de vitamine C te vervangen.

In tegenstelling tot wat we van onze moeders hebben geleerd, zijn voedingssupplementen als vitamines en mineralen niet allemaal en altijd goed voor iedereen.

Ten eerste kan het zijn dat je pillen gaat slikken die je helemaal niet nodig hebt. Dat is zonde van het geld, en je belast het lichaam in plaats van dat je het helpt. Al die stoffen moeten ook weer worden afgevoerd.

Ten tweede kan het zijn dat je preparaten slikt waar je niet tegen kunt. En net als de man in dit verhaal, verdenk je de vitamine niet: die was immers goed voor je?

Zo kan het gebeuren dat er een mevrouw met plotseling ontstane angstaanvallen voor me zit: spirulina, Voor Meer Energie!

En een mevrouw met overal uitslag: chroomtabletten, Vermindert De Suikerbehoefte!

Handige pillendraaiers gooien krantjes in de bus waar veel beloften in staan over hun produkten. En mensen die zichzelf te moe, te dik, te oud of te vul-maar-in voelen, zijn een makkelijke prooi. Het is toch altijd te proberen, nietwaar?

En dan heb je nog die mensen die zelf van alles slikken en daar Reuze Baat bij hebben. En dat uitdragen als een nieuw geloof: moet je ook proberen, het heeft mìj zòveel goed gedaan!

Je moet altijd je nuchtere boerenverstand blijven gebruiken. Wonderen bestaan, maar meestal niet in de vorm van een pil.

Terug naar de man in dit verhaal: na die vier weken is de klacht bijna verholpen, in ieder geval al niet meer zichtbaar. Bij onze afspraak daarna zijn zijn ogen weer helemaal normaal.