Hoofdpijnen

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Je slikt een pijnstiller en dan gaat het wel weer. Daarom zijn we vaak wat ongeduldig met mensen die altijd hoofdpijn hebben, of veel te vaak. En veel te erg. Mensen bij wie een paracetamolletje of een aspirientje echt niet meer helpt.

Er bestaan veel hoofdpijnen en ik denk dat ik met alle gevallen die ik behandeld heb, nog geen tiende gezien heb. Migraines, clusterhoofdpijnen, om de ergste twee maar meteen te noemen – dat zijn gewoon ernstige ziektes waar helaas meestal heel weinig aan te doen. Je wilt je niet dag in dag uit zwaar laten verdoven. Net zoals er veel hoofdpijnen bestaan, zijn er ook veel oorzaken voor hoofdpijnen.

Een eerbiedwaardige heer die bij mij kwam omdat hij voortdurend hoofdpijn had, bleek een tekort aan een bepaalde voedingsstof te hebben. De danser met zware hoofdpijnen, die heel zwaar trainde Ć©n intussen aan de lijn deed door alle koolhydraten te laten staan: idem.

Ook kunnen hoofdpijnen ontstaan door darmproblemen. Als de darmen bepaalde voedingsstoffen als vergif behandelen omdat ze ze niet kunnen verwerken, krijg je vergiftigingsverschijnselen, dus hoofdpijn.

Denk maar aan een flinke kater. Met name veel migrainepatiƫnten hebben dit als oorzaak van hun klachten.

Dan is er nog de categorie die hoofdpijnen heeft door hormonale problemen. Die zijn door mij meestal niet op te lossen omdat ik niet over de kennis en de middelen beschik om die balans te herstellen.

En dan zijn er de hoofdpijnen die te maken hebben met verslaving. Een mooi voorbeeld is iemand die verslaafd was aan pijnstillers. Al vanaf zijn vroegste jeugd had zijn moeder hem bij ieder pijntje een tabletje gegeven. Nu, in zijn volwassenheid, slikte hij iedere dag een flink aantal pijnstillers. Dat moest ook wel, want als hij dat niet deed had hij hoofdpijn. De zaken ging zich echter tegen hem keren: toen hij bij mij kwam, had hij ondanks de pillen toch hoofdpijn.

Het was een hele kluwen die ik moest ontwarren. Voor 1 middel was hij allergisch geworden. Dat kan, als je jarenlang steeds dezelfde middelen/hetzelfde parfum/dezelfde creme gebruikt – dan bouwt je lichaam steeds meer antistoffen op. Daarmee moest hij direct stoppen.

De andere middelen moesten afgebouwd worden, en dat kostte heel veel moeite. Maar het is hem gelukt (petje af!) en nu heeft hij alleen nog hoofdpijn als er echt iets aan de hand is. Dat is dus niet zo vaak, gelukkig.