HOE WEET IK OF HET KLOPT WAT IK VIND?

Vanzelfsprekend krijg ik het beste bewijs als de klachten van een cliënt verdwijnen. Helaas is dat niet altijd meteen het geval. Vaak moet er eerst ‘voorwerk’ worden gedaan voordat het lichaam een reactie laat zien, of een oorzaak prijsgeeft.

Lichaam en geest kunnen heel weerbarstig zijn en zich lange tijd schuilhouden voor mijn invloed. Dat is niet alleen voor de cliënt vervelend, maar ook voor mij. Ik moet in zulke gevallen zelf ook maar blijven geloven dat mijn intuïtie nog werkt.

Ik ben gauw sceptisch – ik moet dat ook zijn, vind ik – ik wil graag en vaak overtuigd worden dat het werkt wat ik doe. Gelukkig onstaan er regelmatig frappante en snelle verbeteringen bij cliënten, dat helpt. In de praktijk komen af en toe keiharde tests voor, waar ik mezelf met graagte aan onderwerp.

Bij mensen met buikklachten, rugklachten, hoofdpijnen etc., ontdek ik vaak scheefstanden in bekken en wervelkolom. Dit zijn kleine, doch gemene afwijkingen die op röntgenfoto’s meestal niet te zien zijn, maar die veel grotere gevolgen kunnen hebben dan algemeen wordt aangenomen. Ik zoek uit wat er scheef staat en hoe het scheef staat. Ik noteer het allemaal met naam en nummer.

Ik verwijs de cliënt door naar een orthomanuele arts waar ik veel mee samenwerk. Zijn bevindingen moeten precies kloppen met de mijne. Soms blijkt dat ik links en rechts heb omgedraaid. Dan kreeg ik kennelijk een blik vanaf de andere kant van het lichaam. Als we dat mogen goedrekenen is de score heel hoog.

Bij kaakchirurgen geldt hetzelfde. Ik ontdek dan ontstekingen die niet op röntgenfoto’s te zien waren. Dat is altijd erg spannend, want het mes gaat er letterlijk in. Gewoonlijk wordt er een poliep of ontstoken weefsel gevonden. Over de hardheid van het bewijs kan dan geen twijfel meer zijn.

Ook andere medici doen vaak mee aan mijn tests. Alleen weten ze dat niet. De client vraagt dan de huisarts om iets wat ik vond te laten onderzoeken, zonder te zeggen waar die informatie vandaan komt.

Tenslotte zijn er nog de blinde tests die ik doe voor een importeur en producent van voedingssupplementen.