Helpt het alleen als je er in gelooft?

Als ik het heel in het kort moet zeggen: nee.

Honden, katten en kleine kindertjes worden beter zonder zelfs maar op het idee te komen of ze er wel of niet in geloven. Ze weten in veel gevallen niet eens dat ze behandeld worden, hoewel…(zie ook mijn stukje ‘hond’).

Geloof is voor mijn gevoel vooral een woord dat je gebruikt voor zaken en methodes die niet wetenschappelijk te bewijzen of te meten zijn. De manier waarop ik informatie over cliënten bij elkaar sprokkel, is wel degelijk wetenschappelijk onderzocht, met positieve resultaten.

Vooral in de Verenigde Staten zijn veel onderzoeken gedaan naar de informatiestromen die tussen heldervoelende/helderziende mensen en hun cliënten plaatsvinden.

Daarbij is steeds wetenschappelijk vast komen te staan dat die er zijn, en dat ze te meten zijn, met ‘gewone’ natuurkundige meetapparatuur. Dit wordt onder andere beschreven in het boek van James L. Oschman, ‘Energy Medicine’.

Wat natuurlijk niet te meten is, is wát die informatiestromen precies overbrengen. Zoiets als: je kunt de telefoonkabel zien, je kunt het verkeer dat erdoor gaat, meten, maar dan weet je nog niet wat er gezegd wordt.