Autoimmuun

Stel je voor – en dit wordt een slapstick-achtig verhaal. Je komt veel te laat van je werk, onderweg ben je kletsnat geregend want je was niet op regen voorbereid. Je hebt het koud, je bent hongerig. Je doet je deur open, loopt naar de keuken en ziet dat er een grote plas water op de vloer ligt.

Je bent te moe om een luiwagen uit de schuur te halen, dus je pakt een dweil en begint op je knieƫn het water op te dweilen. Als je dan weer overeind wilt komen, stoot je je hoofd heel hard aan de rand van de tafel waaronder je aan het dweilen was.

Teveel van het slechte. Je hebt alleen nog maar zin om in die plas te gaan zitten, alles op te geven en om je moeder te huilen. Of om het hele servies stuk te gooien.

Iets dergelijks is aan de hand in het systeem van mensen die aan auto-immuunziektes lijden. Het gemene van het begrip daarachter: dat je eigen immuunsysteem je eigen lichaamscellen aanvalt, is dat veel mensen het gevoel krijgen dat ze zelf schuldig zijn aan hun eigen ziekte.

Dat is natuurlijk niet zo, het zit veel ingewikkelder in elkaar.

Het systeem (of de ziel, of het onderste onderbewuste, of hoe mensen het ook willen noemen) is bijna een persoon op zichzelf. Ik beschrijf het altijd als het celbewustzijn, een bewustzijn waar we met onze ‘gewone’ hersens geen contact mee kunnen maken.

Dat celbewustzijn heeft ook niet altijd dezelfde mening als het gewone bewustzijn. Dingen die je bewust best te verdragen vindt, kunnen voor je celbewustzijn onoverkomelijke problemen vormen en andersom.

Daardoor kan het zijn dat je immuunsysteem besluit: ‘als het op deze manier verder moet, dan doe ik niet meer mee, sterker nog: ik ga tegenwerken’, en dat geen mens er achter komt wat de aanleiding daarvoor is.

Nou ga ik niet beloven dat ik auto-immuunziektes kan genezen. Maar ik kan vaak wel achter de onderliggende oorzaak of oorzaken komen en in een aantal gevallen kan ik die helpen verwerken. ALS deze behandeling aanslaat, kan dat voor verlichting zorgen, en dat is al heel wat, in sommige gevallen.